Dulles Corner

Dulles Corner follows a new trend to embed senior living into communities, a move away from the traditional suburban, gated homes. This 230,000 sf, seven-story building consists of 194 independent and assisted living and memory care apartments and an extensive amenity program that includes food service, bars, rooftop decks, and outdoor spaces. Many of the building’s private amenities spill onto a public park to the north of the site. The public park, also part of the Dulles Corner’s design, covers the below-grade parking deck, serving to foster intergenerational activity and interaction. By focusing on community-building and activation, residents remain more active and involved in the local community.

Design for this building began with modern tower elements placed at visually prominent locations on the site to anchor the building. Next, as series of roof decks and gardens were placed to best serve amenities while taking advantage of the premium views. The ground floor amenities are designed in a retail style and welcome residents and guests, while placing active uses along the street front. The parking garage is tucked under the building and minimally visible to the passerby. Third, the residential program is located on levels 2 through 7. With so many vertically arranged amenities and different units, the window patterns were thoughtfully randomized within certain structural constraints. The result is an eye-catching pattern accommodating varied programs and multiple unit widths. The randomization allows the internal program to naturally express itself on the building façade.

With ground-level access on the south and an attractive public park on level 2 to the north, the building is configured to create a clear connection between two public open-air spaces on two different levels connected by a grand stair. Semi-public and private outdoor spaces such as amenity deck and unit balconies are strategically laid out to maximize views and visual connectivity to open-air space on both sides of the building. The design carefully considers the boundaries between public and private, and the spaces adjacent to the park and the street have transitional areas to mediate between the two. The public spaces are ringed with more private visual connections such as balconies, glassy towers, and multiple raised roof decks that overlook the park without physically connecting.

Hord Coplan Macht provided architecture, landscape architecture, and project management services.

Registered LEED MR v4 – Silver

View Recorded Webinar

Please enter your email address to watch the recorded webinar.

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Hord Coplan Macht will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.