Project detail

Traumatic Brain Injury Unit at Sinai Hospital

Baltimore, Maryland
Architecture, HealthCare, Hospital, Inpatient, Interior Design, Maryland

Located on the 5th floor of Sinai’s new bed tower, the new state-of-the art rehabilitation unit for traumatic brain injury patients was designed to include 21 private patient rooms of which 10 are in a separate, secured unit. The unit is being relocated from an older building on the other side of campus to become contiguous with an existing rehab unit to share similar functions and gain staffing efficiencies, while increasing the overall area of the unit by more than 50%.

The project includes many new patient amenities that will assist with the healing process including an extensive rehab gym and naturally lit dining and common spaces. In several locations throughout the floor there are “streetscape” elements that mimic real life situations that patients will need to reorient themselves to, including an ATM, mailboxes, vending machines, and a cashier’s check-out station.  To allow patients to adapt to going home, a new transitional care apartment was developed in the heart of the unit. This apartment will be used to re-orient small groups of patients to elements of their homes, or to allow overnight stays for individuals while under staff observation. The apartment includes a kitchen, a laundry facility, a home office space, a bedroom, and a residential style bathroom.

The patient rooms themselves are all designed to be fully ADA compliant, and are carefully arranged to accommodate the different riser and shaft layouts of acute care units above and below the project. Each room features a dedicated nurse work area right inside the door, including a pass-through medication cabinet to minimize the need for staff to frequently walk to the central medication room. The toilet rooms are located on the outboard side of the room to minimize staff travel distance to the bedside and increase patient visibility from the corridor. The rooms are oriented to allow the patient to see the toilet room door from the bed which is a proven way to reduce patient disorientation and fall risk. Finally, each room includes a location for storing the patient’s individual wheelchair whenever they are in the room. As well as a separate family zone to further the hospitals commitment to patient Focused Care.