Education

Filters
Project detail

Severn School Teel STEM Building

Severna Park, Maryland
Tags:
Academic, Architecture, Education, High-tech, Interior Design, Landscape Architecture, LEED, Library, Maryland, Private Education, Student Life

Answering the Severn School’s challenge to create a new facility that marries tradition and innovation, Hord Coplan Macht led a highly inclusive and collaborative planning and design effort to create the new Teel Academic Center. Replacing an aging facility that was originally built as a dormitory, Hord Coplan Macht worked closely with school leadership, faculty, students and alumni to design a fitting edifice for the school’s middle and upper school students.

The new Teel Academic Center clearly defines the front door of the school and provides a clear indication of where the center of campus is located. The entry is marked by the Centennial Hall rotunda, which includes the inscribed name of each and every Severn School graduate. The building highlights include:

 

over 30, 21st century classrooms with cutting-edge technology

a modern, spacious, two-story flexible-by-design library with group and individual study areas

an Innovation Lab enabling students to explore, design, and experiment with ideas and concepts

offices and meeting spaces designed to inspire collaborative thought, outstanding teaching, and deep learning

two exterior courtyards for students to gather, relax, and enjoy the outdoors

numerous collaboration spaces within the building, further aligning the facility with the school’s curriculum and mission

 

The new facility also contains upper school humanities classrooms and the school’s central administration functions, while the renovated portion contains all of the middle school instructional spaces. Located between two existing buildings, the Teel Academic Center fronts the main campus road and fields. The rear of the site faces the water, with access to a series of outdoor environmental learning and activity features. A careful balance of building and site was made possible by Hord Coplan Macht’s collaborative team of architects, interior designers and landscape architects.