Landscape Architecture

Project detail

Fenwick Station

Silver Spring, Maryland
Landscape Architecture
Green Roof, Landscape Architecture, LEED, Maryland, Multi-family, Street-scape, TOD, Urban

The landscape architecture for Fenwick Station, a 6-story multi-family residential apartment building in Silver Spring, Maryland, was inspired by the project’s location at the threshold between the existing historic Woodside neighborhood, Silver Spring Central Business District (SSCBD) and Metro Station.  This location is a major urban transportation node for pedestrian and cyclist traffic from the adjacent neighborhoods, the Green Trail Bike Trail and the future Capital Crescent Trail.  Site design and selection of materials was inspired by the site’s historic connection with railroad and need to integrate storm water management into the site. The project elements include an edgy and iconic public plaza, streetscape with multiple storm water management planters, a swimming pool and amenity courtyard and 6th Floor rooftop terrace.

Working closely with the Owner, design team, Maryland National Capital Park Planning Commission (MNCPPC), Arts Review Panel and local artists, Hord Coplan Macht designed spaces that are artful, inviting, engaging social places for residents and the surrounding community.  The aesthetic and materials selected for the project – wood, steel, decorative concrete, resin graphic panels – evoke the desire for authentic, hand crafted materials that will reveal their vintage and tell a story over time.

Elements of the public street-level plaza include a custom wood and steel architectural shade structure, steel and concrete planters, custom graphic panels, a variety of fixed and flexible seating opportunities, custom bottle filling station, cascading storm water management basins and a Capital Bike Share Station.

The private courtyard, located at the heart of the building, includes an elevated pool deck with cabanas, a sparkling fountain, lounge furniture, fire pit, custom outdoor kitchen and dining room under a wood pavilion, ping pong table and green roof.

On the  6th floor rooftop, the terrace includes a living wall, a wood pergola, festival lights, a custom countertop, outdoor television, large scale art photography panels, and a variety of seating options for all ages including two “nests”.

Awards: Maryland USGBC Wintergreen Award 2016