K-12 Education

Filters
Project detail

Denver Public Schools Vertical Campus

Denver, Colorado
Studio:
K-12 Education
Tags:
Academic, Architecture, Colorado, Denver, Education, Hirise, Interior Design

A fast-tracked multi-phased renovation for the new Denver Public Schools vertical campus and administration headquarters in downtown Denver completed on schedule for the recent opening semester when the first wave of students and DPS administration walked through the doors. The new DPS Vertical Campus houses the Downtown Denver Expeditionary School, Emily Griffith High School, Emily Griffith Technical College, Emily’s Cafe, an employee cafeteria with open collaboration spaces, new locker rooms and continuing education facilities.

Renovations include all new mechanical and electrical systems such as variable refrigerant flow (VRF) heating and cooling systems, conversion from steam to high efficiency Aerco boilers, new automated building controls and life safety systems, upgrades to the elevators and a complete gut renovation of the interior spaces to the building originally built in 1962.

The front entrance, lobby and public spaces on the ground level have been expanded and opened up to provide a more welcoming and inviting atmosphere as well as allowing for more efficient movement and flow of the more than 3,500 students, visitors and employees expected on a daily basis.

The Design Build vertical campus project includes elementary, high school and college classrooms with all associated academic office space, student organizations spaces, collaborative administrative office spaces and expansion of the ground floor and lobby areas and the 14th floor cafeteria. All work completed in and around a busy urban site with no disruption to the pedestrian or traffic flow while maintaining operations of the two floors of underground parking below the building. The building has a phased opening, with the Downtown Denver Expeditionary School and three levels of the Denver Public Schools administration staff occupying numerous levels while construction continues in the remainder of the building.